Tento tříletý učební obor tě zasvětí do tajemství kuchyně, naučíš se připravovat různé kulinářské speciality. Jak správně založit slavnostní tabule tě naučíme v předmětu stolničení.
Během studia si budeš moci rozšířit svoje dovednosti během mnoha kurzů, jako např. barmanský, carving, kurz studené kuchyně a mnohé jiné.
Důležité odkazy
Charakteristika oboru
Gastronomie momentálně zažívá velký boom a práce kuchaře/kuchařky nebo obsluhy (číšníka/servírky) už není opomíjena jako kdysi. Často se totiž říkávalo: "Nevíš - jdi na kuchaře, anebo nejde ti učení, běž na kuchaře." Technologie přípravy pokrmů (neboli vaření) se ruku v ruce se servisem neustále vyvíjí. Nejen v restauracích, ale dnes i v moderních bistrech, kavárnách a jiných střediscích stravování zaměstnavatelé konečně hledají kvalifikovaný personál, který také dokáží dobře finančně ohodnotit. "Tak proč se nevyučit?"
Uplatnění
Kromě umění připravit pokrmy získáš všeobecný přehled v celé oblasti společenského stravování a seznámíš se se základními předpoklady pro vykonávání obchodně podnikatelských aktivit v oboru. V každém případě se díky absolvování tohoto oboru staneš vyhledávaným pracovníkem a nebudeš se muset bát o svoji budoucnost. Lidé totiž budou stále jíst a pít.
Na naší škole můžeš absolvovat řadu specializovaných odborných kurzů jako je kurz barista, barmanský kurz, sommeliérský kurz nebo kurz vyřezávání ovoce (carving).
Profil oboru
Kód a název oboru: 65-51-H/01 Kuchař - číšník
Délka a forma studia: 3 roky, denní
Poskytované vzdělání: střední s výučním listem
Počet přijímaných uchazečů: 20
Vstupní předpoklady: splnění povinné školní docházky, úspěšné splnění přijímacích kritérií, lékařské potvrzení o způsobilosti pro daný obor
Garant oboru
Učební plán - platný Školní vzdělávací program od 1. 9. 2022
Povinné vyučovací předměty | Zkratka | Minimální počet vyučovacích hodin za studium | |||
---|---|---|---|---|---|
Týdenní | Celkový počet | ||||
I. | II. | III. | |||
Český jazyk a literatura | ČJ | 2 | 2 | 1 | 5 |
Anglický jazyk | AJ | 2 | 2 | 2 | 6 |
Německý jazyk/Ruský jazyk | NJ/RJ | 2 | 1 | 1 | 4 |
Občanská nauka | ON | 1 | 1 | 1 | 3 |
Fyzika | F | 1 | 0 | 0 | 1 |
Chemie | CH | 0 | 1 | 0 | 1 |
Biologie a ekologie | BIE | 1 | 0 | 0 | 1 |
Matematika | M | 1 | 1,5 | 1,5 | 4 |
Tělesná výchova | TV | 1 | 1 | 1 | 3 |
Informační a komunikační technologie | IKT | 1 | 1 | 1 | 3 |
Ekonomika | E | 1 | 1 | 1 | 3 |
Potraviny a výživa | POT | 1 | 1 | 2 | 4 |
Technologie a příprava pokrmů | TEP | 1 | 2 | 2 | 5 |
Komunikace ve službách | KS | 0 | 0 | 1 | 1 |
Stolničení | STO | 1 | 2 | 2 | 5 |
Teoretické vyučování | 16 | 16,5 | 16,5 | 49 | |
Odborný výcvik | OV | 15 | 15 | 17 | 47 |
Počet hodin celkem | 31 | 32 | 34 | 96 |