Tento tříletý učební obor tě zasvětí do tajemství kuchyně, naučíš se připravovat různé kulinářské speciality. Jak správně založit slavnostní tabule tě naučíme v předmětu stolničení.

Během studia si budeš moci rozšířit svoje dovednosti během mnoha kurzů, jako např. barmanský, carving, kurz studené kuchyně a mnohé jiné.

Kuchař - číšník

Charakteristika oboru

Gastronomie momentálně zažívá velký boom a práce kuchaře/kuchařky nebo obsluhy (číšníka/servírky) už není opomíjena jako kdysi. Často se totiž říkávalo: "Nevíš - jdi na kuchaře, anebo nejde ti učení, běž na kuchaře." Technologie přípravy pokrmů (neboli vaření) se ruku v ruce se servisem neustále vyvíjí. Nejen v restauracích, ale dnes i v moderních bistrech, kavárnách a jiných střediscích stravování zaměstnavatelé konečně hledají kvalifikovaný personál, který také dokáží dobře finančně ohodnotit. "Tak proč se nevyučit?"

Uplatnění

Kromě umění připravit pokrmy získáš všeobecný přehled v celé oblasti společenského stravování a seznámíš se se základními předpoklady pro vykonávání obchodně podnikatelských aktivit v oboru. V každém případě se díky absolvování tohoto oboru staneš vyhledávaným pracovníkem a nebudeš se muset bát o svoji budoucnost. Lidé totiž budou stále jíst a pít.

Na naší škole můžeš absolvovat řadu specializovaných odborných kurzů jako je kurz barista, barmanský kurz, sommeliérský kurz nebo kurz vyřezávání ovoce (carving).

Profil oboru

Kód a název oboru: 65-51-H/01 Kuchař - číšník
Délka a forma studia: 3 roky, denní
Poskytované vzdělání: střední s výučním listem
Počet přijímaných uchazečů: 20
Vstupní předpoklady: splnění povinné školní docházky, úspěšné splnění přijímacích kritérií, lékařské potvrzení o způsobilosti pro daný obor

Garant oboru

Učební plán - platný Školní vzdělávací program od 1. 9. 2022

Povinné vyučovací předmětyZkratkaMinimální počet vyučovacích hodin za studium
TýdenníCelkový počet
I.II.III.
Český jazyk a literaturaČJ2215
Anglický jazykAJ2226
Německý jazyk/Ruský jazykNJ/RJ2114
Občanská naukaON1113
FyzikaF1001
ChemieCH0101
Biologie a ekologieBIE1001
MatematikaM11,51,54
Tělesná výchovaTV1113
Informační a komunikační technologieIKT1113
EkonomikaE1113
Potraviny a výživaPOT1124
Technologie a příprava pokrmůTEP1225
Komunikace ve službáchKS0011
StolničeníSTO1225
Teoretické vyučování 1616,516,549
Odborný výcvikOV15151747
Počet hodin celkem 31323496

Související články

7. DÝŇOVÁNÍ na Šmelcovně

5. října 2024 prezentovali žáci naší školy obory Hotelnictví (Hotelnictví a turismus) a Kuchař-číšník. V rámci 7. ročníku akce „DÝŇOVÁNÍ s ochutnávkou dýňových pokrmů“, která...
Celá aktualita

Jarní exkurze do Vídně

V pátek 19.4.2024 se uskutečnila poznávací exkurze do hlavního města Rakouska-Vídně. Zúčastnili se jí žáci střední školy různých oborů a zaměření. I přes nepřízeň počasí se exkurze...
Celá aktualita

Beseda Úřad práce Blansko

Dne 18. 4. navštívily naši školu dvě zaměstnankyně Úřadu práce Blansko. Žákům KZ1 a KZ3 a studentům 3. ročníku VOŠ připravily prezentaci a následnou besedu o fungování úřadu práce...
Celá aktualita

Mezioborový projekt „VEJCE“

Předvelikonoční týden na střední škole byl ve znamení mezioborového projektu „ VEJCE“. Do tohoto projektu se zapojili žáci oboru Veterinární prevence, Hotelnictví a turismus...
Celá aktualita

SOMMELIÉRSKÝ KURZ KADET

17 studentů z různých ročníků oborů Hotelnictví a turismus a Kuchař-číšník si vyzkoušelo práci sommeliéra a pod vedením pana Ing. Karla Babky získávali ve dnech 18. – 19. března...
Celá aktualita

Adventní Drážďany a Moriztburg

V pátek 8. 12. 2023 se žáci ze různých oborů a ročníků naší školy vydali spolu se svými vyučujícími do německé spolkové země Sasko. Cílem této exkurze byl nejprve zámek Moritzburg...
Celá aktualita

Exkurze Praha KZ2

Dne 27.11.2023, jsme s třídou KZ2 vyrazili v rámci exkurze do Prahy. Naše první cesta z hlavního nádraží vedla do obchodní pasáže Pankrác, kde jsme měli možnost shlédnout nádherný...
Celá aktualita

Spolupracujeme