Hotelnictví a turismus
Hlavním cílem tohoto atraktivního oboru je připravit žáka na zaměstnání v oblasti služeb souvisejících s cestovním ruchem,
v široké oblasti hotelového průmyslu a gastronomie.
Časté exkurze nejen po České republice, ale také do zahraničí, či návštěva hotelových komplexů jsou pro praktickou přípravu našich žáků samozřejmostí.
Charakteristika oboru
Baví tě cestovat? Komunikovat? Poznávat nové kouty světa a ochutnávat? Hotelnictví a turismus je obor pro tebe. Zdokonalíš se v cizích jazycích, poznáš zákulisí hotelů a cestovních kanceláří, objevíš tajemství domácí i světové gastronomie. Naučíš se čarovat v kuchyni. Na naší škole můžeš absolvovat řadu specializovaných odborných kurzů jako je kurz barista, barmanský kurz, sommeliérský kurz nebo kurz vyřezávání ovoce (carving).
Uplatnění
Po škole můžeš pracovat na recepci, v top managementu hotelu, v cestovní kanceláři jako delegát, v informačních centrech měst a obcí, nebo klidně i jako kuchař nebo číšník v restauracích, barech nebo kavárnách. Můžeš se vydat vlastní cestou jako majitel cestovní kanceláře nebo hotelu. Připravíme tě na studium na vyšší odborné nebo vysoké škole.
Profil oboru
Kód a název oboru: 65-42-M/01 Hotelnictví - Hotelnictví a turismus
Délka a forma studia: 4 roky, denní
Poskytované vzdělání: střední s maturitní zkouškou
Počet přijímaných uchazečů: 30
Vstupní předpoklady: splnění povinné školní docházky, přijímacího řízení a přijímacích kritérií, zdravotní způsobilost doložená lékařským potvrzením
Garant oboru
Učební plán - platný Školní vzdělávací program od 1. 9. 2022
Povinné vyučovací předměty | Zkratka | Minimální počet vyučovacích hodin za studium | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
Týdenní | Celkový počet | |||||
I. | II. | III. | IV. | |||
Český jazyk a literatura | ČJ | 3 | 3 | 3 | 3 | 12 |
Anglický jazyk | AJ | 3 | 3 | 3 | 3 | 12 |
Německý jazyk/Ruský jazyk | NJ/RJ | 2 | 2 | 2 | 2 | 8 |
Konverzace NJ/RJ | KNJ/KRJ | 1 | 1 | 1 | 1 | 4 |
Občanská nauka | ON | 0 | 1 | 1 | 1 | 3 |
Dějepis | D | 2 | 2 | 0 | 0 | 4 |
Fyzika | F | 1 | 0 | 0 | 0 | 1 |
Chemie | CH | 0 | 1 | 0 | 0 | 1 |
Biologie a ekologie | BIE | 0 | 0 | 1 | 0 | 1 |
Nauka o výživě | NV | 0 | 0 | 0 | 1 | 1 |
Matematika | M | 3 | 3 | 3 | 3 | 12 |
Tělesná výchova | TV | 2 | 2 | 2 | 2 | 8 |
Informační a komunikační technologie | IKT | 2 | 2 | 0 | 0 | 4 |
Ekonomika | E | 0 | 2 | 1 | 1 | 4 |
Účetnictví | ÚČE | 0 | 0 | 2 | 2 | 4 |
Management | MAN | 0 | 0 | 0 | 2 | 2 |
Marketing | MAR | 0 | 0 | 1 | 0 | 1 |
Hotelový provoz | HP | 0 | 0 | 2 | 2 | 4 |
Hotelový software | HS | 0 | 0 | 2 | 0 | 2 |
Technika obsluhy a služeb | TOS | 2 | 1 | 1 | 1 | 5 |
Technologie přípravy pokrmů | TPP | 1 | 1 | 1 | 1 | 4 |
Gastronomický seminář | GAS | 4 | 4 | 2 | 1 | 11 |
Nauka o potravinách a nápojích | NPN | 2 | 0 | 0 | 0 | 2 |
Cestovní ruch | CR | 0 | 2 | 2 | 3 | 7 |
Zeměpis | Z | 2 | 1 | 0 | 1 | 4 |
Písemná a elektronická komunikace | PELK | 2 | 1 | 0 | 1 | 4 |
Komunikace se zákazníkem | KZ | 0 | 0 | 2 | 0 | 2 |
Povinně volitelné předměty | ||||||
Maturitní seminář - cestovní ruch | MS - CR | 0 | 0 | 1 | 1 | 2 |
Maturitní seminář - hotelový provoz | MS - HP | 0 | 0 | 1 | 1 | 2 |
Počet hodin celkem | 32 | 32 | 33 | 31 | 128 |