Hotelnictví a turismus

Hlavním cílem tohoto atraktivního oboru je připravit žáka na zaměstnání v oblasti služeb souvisejících s cestovním ruchem,
v široké oblasti hotelového průmyslu a gastronomie.

Časté exkurze nejen po České republice, ale také do zahraničí, či návštěva hotelových komplexů jsou pro praktickou přípravu našich žáků samozřejmostí.

Hotelnictví - Hotelnictví a turismus

Charakteristika oboru

Baví tě cestovat? Komunikovat? Poznávat nové kouty světa a ochutnávat? Hotelnictví a turismus je obor pro tebe. Zdokonalíš se v cizích jazycích, poznáš zákulisí hotelů a cestovních kanceláří, objevíš tajemství domácí i světové gastronomie. Naučíš se čarovat v kuchyni. Na naší škole můžeš absolvovat řadu specializovaných odborných kurzů jako je kurz barista, barmanský kurz, sommeliérský kurz nebo kurz vyřezávání ovoce (carving). 

Uplatnění

Po škole můžeš pracovat na recepci, v top managementu hotelu, v cestovní kanceláři jako delegát, v informačních centrech měst a obcí, nebo klidně i jako kuchař nebo číšník v restauracích, barech nebo kavárnách. Můžeš se vydat vlastní cestou jako majitel cestovní kanceláře nebo hotelu. Připravíme tě na studium na vyšší odborné nebo vysoké škole. 

 

Profil oboru

Kód a název oboru: 65-42-M/01 Hotelnictví - Hotelnictví a turismus
Délka a forma studia: 4 roky, denní
Poskytované vzdělání: střední s maturitní zkouškou
Počet přijímaných uchazečů: 30
Vstupní předpoklady: splnění povinné školní docházky, přijímacího řízení a přijímacích kritérií, zdravotní způsobilost doložená lékařským potvrzením

Garant oboru

Ing. Kateřina Jančíková Dankovská

Učební plán - platný Školní vzdělávací program od 1. 9. 2022

Povinné vyučovací předmětyZkratkaMinimální počet vyučovacích hodin za studium
TýdenníCelkový počet
I.II.III.IV.
Český jazyk a literaturaČJ333312
Anglický jazykAJ333312
Německý jazyk/Ruský jazykNJ/RJ22228
Konverzace NJ/RJKNJ/KRJ11114
Občanská naukaON01113
DějepisD22004
FyzikaF10001
ChemieCH01001
Biologie a ekologieBIE00101
Nauka o výživěNV00011
MatematikaM333312
Tělesná výchovaTV22228
Informační a komunikační technologieIKT22004
EkonomikaE02114
ÚčetnictvíÚČE00224
ManagementMAN00022
MarketingMAR00101
Hotelový provozHP00224
Hotelový softwareHS00202
Technika obsluhy a služebTOS21115
Technologie přípravy pokrmůTPP11114
Gastronomický seminářGAS442111
Nauka o potravinách a nápojíchNPN20002
Cestovní ruchCR02237
ZeměpisZ21014
Písemná a elektronická komunikacePELK21014
Komunikace se zákazníkemKZ00202
Povinně volitelné předměty
Maturitní seminář - cestovní ruchMS - CR00112
Maturitní seminář - hotelový provozMS - HP00112
Počet hodin celkem 32323331128

Související články

7. DÝŇOVÁNÍ na Šmelcovně

5. října 2024 prezentovali žáci naší školy obory Hotelnictví (Hotelnictví a turismus) a Kuchař-číšník. V rámci 7. ročníku akce „DÝŇOVÁNÍ s ochutnávkou dýňových pokrmů“, která...
Celá aktualita

Vyhodnocení prací SOČ za rok 2024

Vážené dámy a vážení pánové, letošní 45. ročník přehlídky SOČ na naší škole je u konce a mě nezbývá než všem zúčastněným poděkovat. Děkuji vám, milé a milí soutěžící, za výkon...
Celá aktualita

Jarní exkurze do Vídně

V pátek 19.4.2024 se uskutečnila poznávací exkurze do hlavního města Rakouska-Vídně. Zúčastnili se jí žáci střední školy různých oborů a zaměření. I přes nepřízeň počasí se exkurze...
Celá aktualita

Mezioborový projekt „VEJCE“

Předvelikonoční týden na střední škole byl ve znamení mezioborového projektu „ VEJCE“. Do tohoto projektu se zapojili žáci oboru Veterinární prevence, Hotelnictví a turismus...
Celá aktualita

SOMMELIÉRSKÝ KURZ KADET

17 studentů z různých ročníků oborů Hotelnictví a turismus a Kuchař-číšník si vyzkoušelo práci sommeliéra a pod vedením pana Ing. Karla Babky získávali ve dnech 18. – 19. března...
Celá aktualita

Herci bavili i vzdělávali

V pondělí 18.3. a v úterý 19. 3. 2024 zavítali do naší školy herci z divadelní společnosti „Divadélko pro školy“. Pro žáky všech tříd 1. – 3. ročníků střední školy zahráli...
Celá aktualita

Spolupracujeme